Waarom tieners zo slecht luisteren (en wat je eraan kunt doen)

Ik was niet zo lang geleden nog geen tiener. Ik heb echter genoeg perspectief om beter te weten. Herken jij je in dit verhaal?

In die tijd werkte ik als een carrière in het buitenland. Ik maakte het verschil, maar ik werd niet gewaardeerd op de werkvloer. Integendeel, ik werd alleen als adviseur beschouwd, omdat ik geen bijzonder intelligent persoon was. Bovendien maakte ik geen tijd voor mijn gezin, aangezien ik een hele lading projecten moest voltooien. Ik was een micro-oprichter en er waren nooit genoeg uren in een dag. Maar ik was geen slecht mens en het ontbrak me ook niet aan vaardigheden. Wat me eigenlijk dwarszat, was dat ik voelde dat ik voor niemand goed was.

In de loop der jaren zijn er nogal wat dingen gebeurd. Eerst kreeg een collega de diagnose borstkanker en kreeg te horen dat hij nog maar enkele maanden te leven had. Hij was pas onlangs het nieuws over kanker in zijn gedachten aan het uitpraten. Ik blijf werken, woon vergaderingen bij en adviseer mijn vrienden en familie, aangezien zij ook getroffen zijn. Er was ook een jong meisje dat in het ziekenhuis lag na een tonsillectomie; en ze had een diagnose gekregen die ze vrijwel zeker nooit zou kunnen horen. Nadat ik een dag met haar had doorgebracht, zag ik een sprankje hoop in haar ogen en een vrijheid die ik in jaren niet had gezien. Mensen die voor mij werken, worden net als ik getroffen, en we moeten allemaal in onszelf investeren.

Als we ernaar streven om in onszelf te investeren, zullen we ons leven verrijken. We worden Innovatie-onmensen. We zullen stoppen met denken dat onze dagen beperkt zijn, en in plaats daarvan elke dag werken om ons het beste te maken dat ze kunnen zijn.

Maar jij en ik, we maken ons eigen leven, wat misschien wel de grootste les is die we van colitis kunnen leren. Geen ziekte hebben, maar een manier vinden om te leven, is een les die nog moet komen voor mij.

Toen ik op zoek was naar informatie over colitis, ontdekte ik dat een steungroep voor colitis nauw verband hield met de symptomen die ik ervoer. Er waren tijden dat ik niet zeker wist of ik wel of niet moest eten. Zou ik het fastfood kiezen, of zou ik de salade kiezen? De salade leek beter, maar toen vroeg ik mezelf af, zou ik enige verantwoordelijkheid willen hebben bij het maken van mijn voedselkeuzes? Het antwoord dat terugkwam was een volmondig ja. Ik moet presteren en ik moet verantwoordelijkheid nemen.

Toen dacht ik aan de tienerdochter van mijn patiënt in de eerste klas. Haar ervaring met colitis was bijna dezelfde als de mijne. Niet lang daarvoor had ze het nieuws gekregen dat er een mogelijkheid was dat ze de colitis zou verliezen. Hoewel we er op dat moment vrij zeker van waren dat ze dat niet zou doen, kozen we allebei een ander pad. De dochter koos voor een opleiding en een zoektocht waarbij zowel studeren als de mogelijkheid om uiteindelijk naar het buitenland te gaan om te studeren. De patiënt, hoewel wat ouder, besloot te studeren en werkte toe naar een examen dat slechts een paar weken later zou worden afgenomen. Dat deed ze en ze is van plan het examen kort daarna af te leggen, maar stelde het een jaar uit.